Som fotograf händer det emellanåt att man får i uppdrag att bildsätta något som inte går att fånga på bild. Låter det svårt? Ja, det är det också. Ibland får man några dagar på sig att tänka ut hur detta osynliga ska omsättas i ett par dussin megapixlar, andra gånger förväntas kreativiteten rusa till inom loppet av några minuter. Ibland lyckas man skapa en känsla i bilden som förmedlar det den tillhörande texten berättar om, andra gånger får man vara glad om det blir en snygg, blickfångande bild utan några andra förtjänster än en snygg yta.
Dagens Arbete är en tidning som satsar mycket på den fotografiska bilden, och någon av redaktörerna där hör av sig vill man förstås anstränga sig lite extra. De senaste gångerna har det handlat om anställda som blivit illa behandlade av sin arbetsgivare och berättar sin historia anonymt. Kvällstidningsklichén är ju annars ett kort taget bakifrån, gärna med en kapuschong uppfälld över den anonyma skallen. Skittråkigt.
Den här gången handlade jobbet om en tjej som råkat illa ut, men fick hjälp av facket (surprise!). Tjejen ville inte vara med alls på bild, så det fick bli på hennes ombudsman istället. Ett dunkelt förhandlingsrum och en rasterförsedd blixt i fejset så blev det väl något slags känsla åt rätt håll i alla fall. Tror jag.

Imorron plåtar jag snillrika uppfinningar på högskolan här i stan.

Image

Annonser