Vareviga år tänker jag sätta egen glögg. Tina gör det. Hanna gör det. Det är bara det att jag brukar komma ihåg det lagom till inbjudningarna till glöggkalas kommer, och då är det så dags. En riktig, hemkörd glögg ska nämligen stå och gona till sig i  tre veckor, minst. Och då snackar vi inte om nåt fuskdricka på billigt rödtjut med kryddor i. Ånä, svagdricka ska det vara som bas. Gärna någon smakrik sort som till exempel Två bryggares julbrygd. Här är ett recept för den som vill testa själv. Under förutsättning att inget går fel i jäsningen utlovas smaksensationer på en nivå som får Blossa att framstå som rena Bob blandsaft.

Glögg på svagdricka

5 liter svagdricka, 1 påse nejlikor, 1 kanelstång, 500 gram russin, 1 påse hel kardemumma, 3 bitar färsk ingefära, 3 kanelstänger, 50 gram jäst, 6-8 skivor potatis, 2 kg socker.

Använd en hink 10l, med handduk/plastfolio med lite hål i eller en damejeanne med jäsrör. Häll svagdrickan och sockret i hinken och rör om tills sockret är löst
Lös upp jästen i ett glas ljummet vatten. Tillsätt det med kryddorna och skaka om ordentligt. Jäsningen bör komma igång över natten. Förvaras varmt i tre veckor eller tills jäsningen nästan helt avstannat.
Häll bort bottensatsen och sila. Gör gärna om det efter några dagar. Låt stå ytterigare orört i en vecka för klarning.

Skulle man mot förmodan köpa hem svagdricka och sen inte får tummarna loss att brygga glögg, ja då är ingen större skada skedd. Tag ett glas, häll i en tredjedel mjölk, resten svagdricka så har du världens bästa måltidsdryck, i synnerhet till julbordet! Viktigt dock att slå svagdrickan i mjölken och inte tvärt om, för då skär det sig.

Återväxten för svensk dryckesfinkultur är räddad, tack och lov!

Annonser