massamedia

Idag vankades det åter uppdrag för Aftonbladet. Än en gång var källarsnuskaren den som satte bröd på bordet ännu en dag, och det tackar vi förstås ödmjukast för.
Massmediauppbådet var massivt, eller åtminstone så massivt det blir i Halmstad.
Rättegångsfotografering är en rätt märklig grej: alla slåss om att få en bild på en misstänkt, men i tidningen/tv kommer vederbörande ändå bli pixlad när grejen väl går i tryck/sänds.
Sålunda står alla fotografer utanför rättssalen och väntar på att målet ska ropas ut i högtalaren. När det sker öppnas dörren av vaktmästaren/ordningsvakten/polismannen utanför och åhörarna strömmar in. Eftersom det är fotoförbud inne i rättssalen får man försöka få en bild genom dörröppningen, vilket inte är det lättaste. Den misstänkte brukar gömma sig under en jacka, och konkurrenterna bökar hejvilt för att själva försöka få en bild. Som ska pixlas.
När alla kommit in stängs dörren, och en nervös väntan inleds. Blir förhandlingarna bakom lyckta dörrar öppnas dörren i regel inom någon minut, och då gäller det att försöka få ännu en bild. Sen mera väntan på att förhandlingarna ska bli klara och ytterligare en fotochans ska ges. I Halmstad förs den misstänkte in bakvägen, genom garaget, så de enda möjliga bilderna är just från tröskeln till salen. Det innebär att alla plåtisar är minst sagt stissiga. En hastig rörelse eller ett oväntat ljud får alla att hoppa högt och slita fram kamerorna. För att i nästa sekund himla med ögonen och sänka axlarna igen när det visade sig att det var ordningsvaktens nyckelknippa som skramlade, inte dörren som öppnades. Rätt fjöntigt faktiskt.
Jag roade mig lite med att plåta kollegorna som efter ett par timmars väntan började misströsta och hänga med huvet.
Se även ett litet ihopklipp av bilderna från hp, AB och Scanpix. Färgställningen är mer olik än bilden i sig…
Den gula upp och nedvända papperskorgen är förresten en pall á la Expressen, för de något mer korta i rocken. Klurigt!
Förresten, vet ni varför man inte får fotografera inne i rättssalar? Jo, det sägs bero på att förr när kamerorna inte riktigt var digitala å så blev det så jobbigt med all rök från magesiumblixtarna att man helt enkelt såg sig nödgad att banna fotograferna från att plåta inne i rättssalarna. Vilket lever kvar än i dag…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser