Då var det dags igen go vänner! Sorry att kursen kommer så sent på dagen – jag vet ju att ni suttit bänkade vid datorn hela dan i väntan på nästa avsnitt. Ni får ursäkta, men 31,5 grader på kontoret gjorde att skyddsombudet här på jobbet sa stopp och belägg och beordrade samtlig personal i plurret. Och sen kom goda vänner på besök och då skulle ju förstås både de och grillen underhållas.
Del fem, alltså. Ett mycket kort, men oerhört viktigt kursmoment som faktiskt kan summeras i en enda mening: Rensa bakgrunden! När Average Joe ska plåta ett porträtt av syskonbarnet (eller vem som helst, för jag tror att den vanligaste bilden alla kategorier föreställer en eller flera människor) är Joe så upptagen med att få med hela syskonbarnet i bildrutan att han helt glömmer vad som finns bakom ungen. Och då blir det gärna dåligt. Jag visar två exempel här nedan på ett sämre och ett lite bättre försök. Det behöver inte vara så förtvivlat omständligt. Se bara till att det inte sticker upp en flaggstång ur huvet, eller en halv cirkus bakom huvudmotivet. Det blir liksom svårt för betraktaren att läsa bilden då.

Som grädde på moset kan ni ju med fördel lägga till föregående kursmoment: stor bländaröppning=kort skärpedjup=snyggare, renare bild.

Annonser