Resdag idag. Fyra timmar norrut tog oss till Fort Benton, där Jerrys gamla pluggkompis bor i ett charmigt hus med grönsaksodling på baksidan. Kan inte säga att jag nånsin hört talas om Ft Benton förut, som ligger vackert just vid Missouri, men däremot om stans kanske mest kända jycke. Sheps husse trillade av pinn nån gång på 30/40-talet, och som fd anställd vid järnvägen lastades kistas ombord på tåget (nån slags löneförmån, kanske?) för att föras till gubbens hemstad. Kistan var det sista Shep såg av sin husse, och väntade därefter troget vid perrongen på att husse skulle komma tillbaka. Shep satt och väntade på varenda tåg till Fort Benton. I fem år. När han slutligen blev överkörd av ett lok kom hundratals människor till begravningen, och numera står Shep staty alldeles vid Missouri. En minnesfond instiftades också, och folk från hela världen skänkte pengar. När man några tiotal år senare kom ihåg den där fonden och kollade saldot på kontot stod det 700 000 dollar och väntade på att göra nytta. Så ett stipendium instiftades, och varje år delas 10000 dollar var ut till en behövande student. Bara i Amerika….
Av en dam i turistbyrån fick vi tips om att hennes man Wally brukade mata Shep när det begav sig, så givetvis ville vi träffa honom. Wally är väl i dryga 80-årsåldern och en av få kvarvarande marinsoldater från Iwo Jima. En riktig hårding, med ”Iwo Jima” som nummerplåt och regelbundna pokerkvällar med gänget på schemat.
Övriga bilder: Jim med sin nya ”public defender”, kaliber 45 revolver. Jim gillar att ha sina puffror utspridda lite här och var, bara sådär utifall att man kan behöva komma åt ett skjutjärn med kort varsel. Only in America, once again.
Vid pickupen:LJ, som gärna ville ha sin bild tagen med Wildy på flaket. Givetvis lovade jag mejla en bild, men nån mejladress hade nu inte LJ. Hans polare hade en, men han hade just lite svårt att skriva. -I´m too fucking drunk to do shit.
Självklart, vad skulle man annars göra en måndagmorron….

The Rockies

Jim med The Judge

Full pull i Montana

shep, wally och en unge

Wally i memorial day-jackan.

Annonser